3D отпечатан синтетичен мускул е до три пъти по-силен от човешката тъкан

3D отпечатан синтетичен мускул е до три пъти по-силен от човешката тъкан

 

Инженерни изследователи от Колумбия решават дългогодишен проблем при създаването на човекоподобни роботи с тъкани, чиито действия и движения могат да имитират естествените биологични системи. Група в лабораторията за творчески машини е разработила триизмерен изкуствен мек мускул - изкуствена активна тъкан с присъща способност за разширяване, която не изисква външен компресор или оборудване с високо напрежение, както се изисква от предишните изкуствени мускули. материалът има плътност на натоварване (експанзия на грам), която е 15 пъти по-голяма от естествения мускул и може да повдигне 1000 пъти собственото си тегло.

Повлияни от живите организми, роботиката с меки материали заема голямо обещание за области, където роботите трябва да се свързват и да взаимодействат с хората, като например производството и здравеопазването. За разлика от конвенционалните роботи, меките роботи могат да възпроизведат естественото движение - хващането и манипулацията - да предоставят медицински и други видове помощ, да извършват деликатни задачи или да взимат меки предмети. за да се постигне задвижващ механизъм с голямо натоварване и висок стрес, съчетан с ниска плътност, лабораторията за творчески машини използва матрица от силиконов каучук с етанол, разпределен навсякъде в микро-мехурчета. разтворът комбинира еластичните свойства и атрибутите на крайните промени в обема на други материални системи, като същевременно е лесен за изработка, с ниска себестойност и е направен от екологично безопасни материали.

След като се отпечата 3D в желаната форма, изкуственият мускул се задейства електрически с помощта на тънък резистивен проводник и ниска мощност (8 волта). тя е тествана в различни роботизирани приложения, където е показала значителна способност за разширяване и свиване, като е способна на разширение до 900% при електрическо нагряване до 80 ° C. чрез автоматичен контрол, автономната единица е в състояние да изпълнява задачи за движение в почти всякакъв дизайн. Преди това никой материал не е могъл да функционира като мек мускул поради невъзможността да покаже желаните свойства на високо задействащо напрежение и високо напрежение.

 

"Направихме големи крачки към създаването на роботизирани умове, но телата на роботите все още са примитивни", коментира Хос Лийсън, професор по машиностроене в университета в Колумбия. той продължава, "това е голямо парче от пъзела и, подобно на биологията, новият задвижващ механизъм може да бъде оформен и преоформен в хиляди начини. преодоляхме една от крайните бариери пред създаването на реалистични роботи.

Source: www.designboom.com

Написано от: admin Публикувано в: Новини Създадено: 2017-09-24 Прочитания: 980 Коментари: 0